Aatu


Mun on kyllä pakko todeta, että jos ei aiemmin ole tullut itselle selväksi ettei Aatos tajua tyttöjen päälle niin viimeistään viime viikonloppuna! Siskon muutama koira oli täällä hoidos, jotka ei lähtenyt näyttelymatkalle Viroon mukaan ja yhdellä näistä oli sitten tärppipäivät meneillään. Noh Roosa tulee ja peruuttaa Aatoksen nenän eteen ja oikein tarjoaa itseään niin mitä tekee minun miehinen mies: haistaa "hyi haisee pahalle" ja lähtee pois.  No Roosahan ei tästä luovuta vaan kipittää Aatoksen eteen ja tyrkkää sen peppunsa uudestaan ja uudestaan Aatoksen nenän eteen ja yhä uudelleen Aatos lähtee vain pois. No tää ei kyllä mua haittaa kun toi on sairas jne, niin helpottaa vaan elämää kun toi ei tajua nartuista hölkäsen pöläystä. Hormonit kohdallaan ja silleen :D  

Niin ja mitäs mä edellisessä kirjoituksessa ehdin mennä sanomaan, että toivottavasti tää sairastaminen nyt loppuisi hetkeksi tähän. No ei toivoa, alkuviikosta Enya alkoi yhtäkkiä ontumaan oikeaa etujalkaansa. Tarkistin jalan tunnustelin, taittelin ja painelin sitä, mikään ei saanut Enyassa minkäänlaista reagointia aikaan (ei edes vingahtanut tai yrittänyt vetää tassua pois) mutta kuitenkin seistessä ei laskenut sille kunnolla painoa ja klenkkasi liikkeessä oikein kunnolla. En edelleenkään tiedä minkä takia se rupesi ontumaan, ilmeisesti kolauttanut sen jalkansa voimalla johonkin tai revähtänyt jotenkin. Noh lepoa taas neidille ja treenitaukoa naamaan. Lauantaihin mennessä sitten ontuminen loppui ja nyt voin taas tehdäkkin sen kanssa jotain. Vaikeaa toi oli kyllä pitää taas levossa ja kun ei häkkiinkään halunnut toista sulkea. Ei siis lepojaksoja kiitos enää meille. Mutta jospa me nyt ens viikolla päästäis vihdoin ja viimein tekemään vähän agilityä ja jos neidille ensimmäisen verijäljenkin ehtisi käydä vetämässä.

Aatokselle tuli tilattua myös aika vihdoin ja viimein sinne sydänultraan, aika on keskiviikkona ja vähän jännittää miltä se sydän oikeasti näyttääkään ja kuinka vakava tää meidän sydänvika on. Uskon meidän nykyisen lääkityksen olevan ihan passeli, ainakin koira vaikuttaa energiseltä vaikka näitä kamalia helteitäkin on ollut. No se selviää keskiviikkona, turha sitä on etukäteen mielettömästi miettiä. Mietin onko meillä joku epäonnen kuukausi meneillään kun näyttäisi siltä, että Aatoksen toiseen korvaan on kehittymässä tulehdus. Vasemmasta korvasta tulee töhkää aika paljon ja Aatos on koko ajan raaputtelemassa sitä. Pitää sitä näyttää ens viikolla sitä samalla kun käydään eläinlääkärillä. Joko sen jälkeen riittäisi?

Huomasin myös, että Enyalla on jonkinsortin kasvupatit etujaloissa joten herättelen toivoa että se voisi kasvaa vielä vaikka sentin tai kaksi. En kuitenkaan haluaisi että siitä ihan noin pientä jäisi vaikka pakko myöntää sen olevan aika kätevän kokoinen :D Olenko myöskään maininnut kuinka hienosti Enyalla vaihtui hampaat? Kaikki kulmurit lähtivät todella nopeasti vajaassa viikossa, yhtäkään ei tarvinnut avustaa lähdössä vaan jokainen lähti itsekseen kavereitten kanssa riehuessa. Enyan purenta on tällä hetkellä todella nätti, alakulmuritkin ovat itsessään lähteneet menemään oikeaan asentoon. Maitokulmureitten lähdettyä kun ne näyttivät siltä että lähtevät kasvamaan liian sisälle ja mietinkin, että tarviiko niitä ruveta avustamaan että menevät oikeaan asentoon. Hampaat kuitenkin päättivät, että ei me mitään apua tarvita ja menivät ihan itsestään oikein. Jos en ihan väärin oo tuonne suuhun kurkkinu niin sieltä puuttuisi molemmilta puolilta heti yläkulmureitten jälkeen ensimmäiset välihampaat mutta en oo ihan täysin varma. Siitä olen ylpeä että Enyalla on luomusti oikeanlainen purenta, paljon kun on tässä rodussa kuullut että hampaita on tarvinnut auttaa ja painella, että ovat menneet oikeaan asentoon, hammaspuutoksia löytyy myöskin paljon ja harvassa suussa ne kaikki hampaat taitaa olla. :/ Jalostuksen kukkasia nämäkin. Samaten toivoisin kasvattajilta enemmän paneutumista terveystarkastusten teettämiseen vaikkei rotu vielä pevisassa olekaan, pienellä otoksella on tullut ihan liikaa esille kaikkea kuraa varsinkin silmien osalta kun nyt on enemmän ruvettu koiria tutkimaan. Se, että koira ei oireile ei tarkoita että se on terve.. Silti harvasta tämän vuoden puolella syntyneistä pentueista molemmilla vanhemmilla on silmät ja polvet tarkistettu. Missä on valveutuneisuus ja huoli rodun terveydestä?? Enyan vanhemmat on silmien ja polvien kohdalta tutkittu terveeksi ja toivonkin, että aikanaan kun neitiä tutkitaan niin ei meiltäkään löydy mitään silmäsairauksia. Muutenkin on tarkoitus ens vuonna Enya kokonaan läpivalaista, että saan tietää luuston tilanteen. Tuosta on kuitenkin tarkoitus tulla aktiivinen harrastuskoira ja Aatoksen myötä pelkään kaikkia luustollisia mörköjä. Toivottavasti Enyalla olisi onni saada terve keho. :)


Aina yhtä kaunis Sissi


sisarusrakkautta, Lilja ja Mörkö