Tässä viime aikoina on ollut useammat kerrat käytäntöä koulussa, kätevää kun saa koiran treenattua kouluaikana ja saa hyviä vinkkejäkin koko ajan. Ollaan tehty myöskin aika paljon koulutusohjaaja hommeleita, eli koulutetaan muita luokkalaisia, että saadaan koulutusohjaajakurssi käytyä. Kouluttaminen on ollut todella mielenkiintoista, vaikka sinällään on hassua omia luokkalaisiaan koulutella kun suurinosa jutuista on kaikille ihan peruskauraa niin sitten tuntuu vähän tyhmältä joistain jutuista muille huomautella. Vaikka oikeasti se on ihan mielettömän hyödyllistä, että joku oikeasti syynää mitä teet ja jos teet väärin niin huomauttaa siitä. Mutta silti  olen ainakin huomannut, että vieraiden ihmisten kouluttaminen sujuu jotenkin paljon luonnollisemmin itseltä jos jostain oikeasta kouluttamisesta on kyse. Ehkä kyse on siitä, että oma auktoriteetti tuntuu vahvemmalta ja muutenkin vieraiden ihmisten kanssa on helmpompi olla ammattimainen. Kavereiden kanssa treenit menee välillä turhan humoristisiksi. :D

Itseä pitäisi saada taas potkittua, että saisin oikeanlaisen treenimotivaation. Tällä hetkellä siis taas kausi menossa, että älyttömän mukavaa treenata mutta en saa vaadittua Aatokselta oikeasti hyviä suorituksia -> kaikki leviää. Tämä tilanne on tosin hieman parantunut kiitos kavereiden palopuheiden. Kiitos kaverit, se tuli oikeasti taas tarpeeseen!

Aatoksen kanssa ollaan uutena asiana otettu ruutua, jota on joskus aikaisemmin tehty todella vähän. Ruudun opettaminen aloitettiin kosketusalustan kanssa ja tämä onkin vaikuttanut ihan toimivalta keinolta vaikka Aatos meinaakin välillä hakeutua ruutumerkkien läheisyyteen kun ollaan erikseen tehty merkkiä. Ensimmäisillä kerroilla ihan hämmästyin Aatoksen mahtavaa vauhtia, mutta se lähtikin noutamaan ainoastaan sitä kosketusalustaa. :D Nyt kuitenkin ollaan saatu karsittua tuo tähän kuulumaton nouto osuus kokonaan pois ja ollaankin saatu aika makeita ruutuja siten että matkaa on ollut pisimmillään 10 metriä kun olen itsekseni lähettänyt kosketusalustalle. Tässä en kuitenkaan saa edetä liian aikaisin sillä Aatos herkästi pysähtyy ennen aikojaan mistä sitten pomppii läpsäisemään kosketusalustaa. Kosketusalusta on yleensä ollut aika lähellä ruudun takareunaa ja Aatos onkin oppinut kosketusalustalla kiepsahtamaan muhun päin ja jäämään seisomaan, nyt vain ruvettava pienentämään kosketusalustaa ja opettamaan Aatos oikeasti hakeutumaan ruutuun. Lisäksi ollaan avustajan kanssa tehty muutamaan otteeseen vauhti-ruutuja, eli ruudun ihan takaosaan tai ruudusta yli namikippo, siten että koiralle näytetty et hei tänne jäi herkkua, ja avustaja vielä erikseen hetsannut koiraa ja koira viety sitten mahdollisimman kauas, ja kun koira on tuntunut mahdollisimman räjähtävältä niin vapautus. Avustaja on mahdollisesti myös liikuttanut namikippoa kauemmas koiran tullessa, jolloin on syntynyt avustajan ja koiran välille kilpailua eli juokse koira kovempaa tai ruuat lähtee veks. Ruuan tilalla voi myöskin käyttää lelua ja tällaisia treenejä ollaan tehty kerralla max 3 ettei koira väsy ja kyllästy kun tavoitteena on ainoastaan räjähtävä juoksu ruutuun/ruudun yli. Aatoksella olen näissä käyttänyt yleensä ruokaa, sillä frisbee taitaa olla ainut leluista joka 100% voittaa kaiken muun, aina. Frisbeellä toi tosin myös kuumuu niin paljon ettei muusta maailmasta mitään ymmärräkkään.  Välillä hallilla saattaa tapahtua siten, että leikitän Aatosta ja Aatos on ihan innoisssaan -> treenataan pieni pätkä ja heitän lelun -> Aatos juoksee lelulle mutta rupeaa vain haistelemaan maata. Toisaalta tuollaisessa hetsaus treenissä lelukin voisi passata aika hyvin. Tänään tein yhden vauhti-ruudun ilman avustajaa frisbeen kanssa niin kyllähän A sinne juoksi niin kovaa kuin vain kintuistaan pääsi.

Seuraaminen on ollut myöskin syynin alla, matalassa vireessä paikka korrekti mutta ei näytä iloiselta -> korkeammassa vireessä näyttää iloiselta ja yleisilmeeltään kivalta mutta samalla Aatos rupeaa edistämään ja poikittamaan.. Tasapainoilua siis tuon kanssa ja naksutin kuureja oikean paikan löytämiseksi. Käännöksiä myöskin ollaan syynätty ja varsinkin korkeammassa vireessä kun edistää niin käännökset vasempaan aika kamalia, sillä periaatteessa "joudun potkimaan" Aatosta tieltä kun paikka ei ole korrekti. Näihin tehtiin erillisiä harjoituksia, hitaammassa vauhdissa takapään käyttö ok, mutta hiemankin nopeammassa ei ehdi/tajua että siinäkin pitäisi takapäätään käyttää. Paikallaan käännökset muuten ok, mutta Aatos menee hieman kieroon.. Oma opetusmoka jota ei itse täysin näe kun ylhäältä kattoo.

Hyppyä otettu alon ja avoimen malliin. Hypyssä Aatos meinasi alkuun koko ajan karata -> korjattiin vähän liian vahvaksi -> ei lähtenyt enää ollenkaan ekalla käskyllä.. Tähän siis viime viikolla otettiin irtoamista hallitusti ja kyllä ne treenit alkoivat tuottaa tulosta. Hömpöteltiin myös muutama "hyppynouto" avaimilla. Eli koira perusasentoon, avainten heitto hypyn toiselle puolelle, koiran käsky hakemaan, koira tuo käteen ja siitä erikseen käsky perusasentoon. Toimi muuten yllättävän hyvin vaikkei palautus tietenkään ollut korrekti. Se on muuten hassua ku Aatos on ihan intona noihin avaimiin, sen siis pystyy treenatessa ihan helposti palkkaamaan heittämällä avaimet johonkin, että Aatos saa noutaa ne. Hassu spanieli. Luokkalaisetkin vähän nauroivat kun tämä heittelee avaimia muiden heitellessä leluja.. :D

Ja nyt kun olen saanut hehkutettua kuinka hyvin meillä on treenit mennyt viimeisen parin viikon aikana niin voinkin mainita tämän päivän treeneistä. Otettiin siis BH-sulkeiset eli tehtiin bh:n tottikset pareittain, siten että toinen koira teki paikalla olon ja toinen liikkeet. Oltiin Aatoksen kanssa ensimmäisessä parissa ja ensimmäisenä tekemässä liikkeet ja kyllä vitutuskäyrä nousi ruhtinaallisesti. Seuraaminen oli hirveää matkalaukkuseuraamista, johon jouduin puuttumaan monesti. Aatos ei keskittynyt yhtään, lähti vain yhtäkkiä haistelemaan jotain, jätätti ja oli kaikin puolin ällöttävä. Ainoat kelvolliset kohdat kaaviossa olivat hidas käynti ja juoksu missä Aatos oli edes hieman mukana. Henkilöryhmässä hirveää haahuilua, okei ei olla erikseen paljoa tehty mutta olisi sen pitänyt olla vahvempi. Liikkeestä istuminen ei ollut enää mielessä kun ei olla sitä piiiiitkään aikaan tehty, tässä kyllä annoin apuja (joita koira ei tajunnut -,-), liikkeestä maahanmenossa meillä on ollut ongelmia ettei mene ekalla käskyllä maahan mutta on käskyn jälkeen pysähtynyt kuitenkin. Noh, nythän se koira ei ollut yhtään kuulolla tuli vain mukana ja kolmannella toistolla sain koiran maahan asti (voi huoh!) kun kunnon käsiavun annoin, sitten kävelin sen matkan ja olin valmiina kutsumaan koiran, niin mitä tekee äärimmäisen fiksu spanieli. Varastaa sitten lähdön prkle (tässä vaiheessa vitutuskäyrä nousi potenssiin sata), no koira uudestaan samalla paikalle makaamaan ja nyt käskystä tuli luokse mutta perusasento vajaa. Ja mitäköhän vielä. Paikalla olossa ei moitittavaa, sentäs. Muitten parien tehtyä hieman paremmalla menestyksellä otettiin hieman vapaamuotoisempaa tottista niin kyllä nyt oltiin kuulolla ja tehtiin innokkaasti ja hyvin. En välillä täysin ymmärrä tuota koiraani.

Mutta yksi asia mun pitää mainita Aatoksesta ku se on sellainen asia mistä tykkään tällä hetkellä erittäin kovaa. Se ei enää yritä lähteä treenitilanteissa muiden koirien luo, ellei toinen koirakko mene ihan vierestä. Mä voin ihan huoletta pitää sitä vapaana kun treenataan muiden kanssa yhtäaikaa. Se ei edes meinaa lähteä. Ihana Aatos <3. Niinku hyvä jonku paikalla makuun jälkeen kun oltiin lähdössä siitä pois ja Aatos jäi hieman mun jälkeen kun otin sen vain "tässä" käskyllä matkaan enkä nähnyt sitä niin ensimmäisenä reaktiona melkein karjasin Aatoksen nimen kun luulin et se oli lähtenyt jonkun toisen koiran luo. Aatos hieman tuijotti mua hieman hölmistyneenä ja mua rupes naurattaan. Siinähän se oli, ihan mun kannoilla. Oikeasti en tiedä paljon mitään muuta nautinnollisempaa kuin koiran treenaaminen siten, että se voi olla vapaana. Se hihna on kuitenki aina tiellä jne. Huomenna olis muuten taas luvassa käytäntöä, katsotaan onko huomisten treenien jälkeen ajatukset edelleen yhtä tulikivenkatkuiset..