Treenit molempien piskin kanssa on mennyt ihan älyttömän hyvin, löysin Ässälle tämänhetkisen THE lelun, sukkaan laitettu tennispallo on aika pop. Sen kanssa voi bilettää ja sitä ei haluttaisi palauttaa, mitä pidän vain positiivisena suuntauksena. Lelut siis alkavat olla tarpeeksi mielenkiintoisia. :)

Tiistaina käytiin porukalla tottistelemassa läheisellä nurmikentällä, ja hyvin meni oikeastaan molempien osalta, Aatos oli ihan tykki. :) Meidän lisäksi treenaamassa oli 2 x tolleri, labbis, sakemanni, mopsi ja pk. holsku. Leikitin eka Ässää tuolla meidän nykyisellä the lelulla ja neiti ei edes pahemmin kiinnittänyt huomiota muihin koiriin, tämän jälkeen otin Aatoksen tekemään niin johan oli poju innoissaan! Aloitin seuraamisella, teknisesti ei edelleenkään mitään maailman kauneinta, mutta se fiilis! Aatos oli ihan täysillä mukana seuraamisessa eikä kiinnittänyt oikeastaan mitään huomiota muihin koiriin. Pystyin pitämään sitä ihan huoletta vapaana eikä A yrittänyt kertaakaan lähteä kenenkään luokse vaikka suurinosa koirista oli Aatokselle vieraita. Vitsit olin ylpeä mun pikkupojusta! :') Otettiin myös luoksetuloja piiitkillä matkoilla, perusasentoon tuloa pitäisi hioa sillä pyrkii nykyään ensin hyppäämään vasenta jalkaa vasten ennen perusasentoon siirtymistä.. Voisin tietty siirtää Aatoksen tulemaan takaa kun se sen kuitenkin osaa joilloin toikin ongelma häviäisi, tykkään silti kuitenkin enemmän tuosta edestä kiepsahtamisesta, vaikka sitten sen pompun kanssa. :D Otin Aatoksen kanssa myös jääviä mutta Aatos oli päässyt taas siihen ihanaan seuraamismoodiin jolloin seuraaminen on niin ihanaa, ettei A halua pysähtyä ollenkaan. Ennenhän joskus kauan aikaa sitten Aatos oli valmis pysähtymään jokaisesta sanasta, mutta nykyään seuraaminen on kivempaa. :) Seisomisessa valuttiin aika reippaasti, tätä saatava napakammaksi! Myös erottelukuuri päälle sillä enää ei osattu mennä ollenkaa maahan eikä istua oikealla käskyllä jäävissä..

Aatoksen kanssa otin myös suhteellisen pitkän paikkamakuun siten, että välimatka oli ehkä kymmenen metriä ja itse olin välillä selkä koiraan päin ja välillä katsoin. Aikaa en ottanut mutta ehkä 3 minuuttia tai hieman enemmän, ei ongelmaa vaikka lähellä tehtiin luoksetuloja, ei vaikuttanut yhtään ahdistuneelta ja makas suurimman osan ajasta tarkkaavaisesti katse muhun suunnattuna, palkka silloin kun mussa kontakti. Otettiin myöskin pari kujaluoksetuloa, ekalla kerralla kun jätin Aatoksen niin rupesi haistelemaan maata ja tuli suhteellisen laiskasti mutta toinen kerta oli korrekti. :) Silloin kun oltiin kujassa niin kytkin Aatoksen varmuuden vuoksi sillä en siinä uskaltanut sitä pitää irti, mutta turhaan pelkäsin, Aatos ei kertaakaan edes yrittänyt lähteä kenenkään mukaan vaikka välillä vilkuili kun koirat juoksi ohitse. Vaikka näissä treeneissä kaikki ei täysin mennyt putkeen kuten esim noi jäävät niin silti niistä jäi jotenkin hyvä maku suuhun. Koira oli koko ajan täysillä mukana ja mitä kauemmin tehtiin sitä innostuneempi Aatoksesta tuli. Keskittyminen oli huippu luokkaa ja tuon koiran kanssa oli vain niin ihanaa treenata. <3

Ässän kanssa tehtiin perusasentoharjoitteita, jotka suurimmaksi osaksi ok. Tarvitsee vielä lievän käsiavun tullakseen korrektiin asentoon, ilman käsiapua jää enemmän tai vähemmän vinoon. Meidän muutaman päivän perusasentokuuri on kuitenkin auttanut, sillä Ässällä alkaa olla päässä mielikuva, että perusasento on kiva paikka ja siihen kannattaa aina pyrkiä. Seuraaminen menee ihan hyvin kun imutan enemmän tai vähemmän, mutta käsiavun lähtiessä minimiin tai jos pidän vasenta kättä selkää vasten koukussa niin silloin ei osata kyllä tulla edes sivulle saati sitten seurata askeltakaan. Tehtiin siis kentällä toisten koirien ohittamista siten että Ässän keskittyminen oli suuntautunut muhun kokonaan, jättebra! Otettiin myös jäävien alkeita, maahanmenoja siten että itse peruutan ja jossain vaiheessa käsken maahan pelkällä suullisella käskyllä. Ässä menee suhteellisen ripeästi maahan, mutta tekniikka on väärä! Eli perse osuu eka maahan eikä etupää kuten haluaisin, tähän varmaankin pitää ottaa jonkin sortin kuuri miten mennään oikealla lailla maahan. Seisomisessa pysähtyy käsiavun kanssa hyvin, mutta niin pysähdyn minäkin, tässä alkaa vaikuttaa siten että Ässän pitää pysyä paikoillaan vaikka mä sen edessä hieman liikun.

Ässän kanssa otettiin myöskin kujaluoksetulo ja kerralla Ässä meinasi mennä moikkaamaan Nemiä ja Rikiä eli labbista ja tolleria, mutta ei iholle asti mennyt. Ohi juostessaan pysähtyi heiluttamaan niille häntää mutta ei mennyt moikkaamaan, koska tietää sen olevan kiellettyä, fiksu likka siis. ;) Toisella kerralla ei enää keskittynyt Nemiin tai Rikiin vaan luokse pingottiin niin kovaa kuin kintuista pääsee. :) Loppuun otettiin myös ryhmäpaikkamakuu, missä oltiin reunassa. Otin ehkä vajaan parin minuutin paikallaan makuun, mutta olin lähellä ja kävin palkkailemassa suhteellisen ahkeraan, ei aikomustakaan että olisi noussut mutta lonkalle laitettiin. :D Kaiken kaikkiaan Ässän kanssa meni mainiosti. :)

Koulussa vaihtui myöskin jakso keskiviikkona joten me ollaan taas vaihteeksi opistolla, ihanaa! <3 Tänään oli ensimmäiset käytännöntunnit jossa periaatteessa katottiin tasot esineissä ja jäljessä eli missä mennään kesän jäljiltä. Me tietenkin näytettiin Ässän kanssa esineitä kun tuon kanssa ei jälkeä saa tehdä. Alkuun mentiin koirakärryllä läheiselle taimitarhalle missä on hyvät jälkimaastot ja muiden tehdessä jälkiään käytiin Ässän kanssa leikkimässä tuolla meidän the lelulla metsässä ja neiti oli ihan innoissaan, puri mua käteenkin useamman kerran kun ei oikein osunut siihen oikeaan asiaan eli leluun. :D Tämän jälkeen neiti koirakärryyn odottamaan vuoroaan ja tehtiin esineruutu valmiiksi eli käytiin tallaamassa se useamman ihmisten voimin. Lisäksi oltiin Ässän kanssa aika loppupäässä, joten aiemmat koirat olivat sen ehtineet jo ennen meitä hajustaa varsin mukavasti. Esineruudussa oli valmiiksi viisi esinettä (2x hanska, panta, joku sininen naru ja joku ihmeellinen lelu) ja kun me lähdettiin tekemään niin Ässä näki, että Elina nakkasi sinne kaksi palloa, ei kuitenkaan tarkkaan mihin pallot menivät. Istutin Ässän sivulle ja rauhoitin sen siihen ja päästin Ässän vain vapaaksi ilman varsinaista etsi-käskyä sillä suunnitelmana oli vain kehua koiraa kun se reagoi esineisiin ja ottaa ne suuhun. Lähdin myös itse kävelemään ruutuun koiran perässä, koska ollaan esineitä tehty niin vähän (kun ei sitä moottoria ole aiemmin näkynyt), että parempi helpottaa koiran työskentelyä kuin että treenit menee penkin alle. Ensimmäisenä Ässä löysi toisen hanskan ja kehuin siitä tietenkin ja annoin Ässän juoksennella hetki se suussaan siinä mun ympärillä ennenkuin pyysin tuomaan sen mun luokse missä sitten leikittiin hetken sillä hanskalla ennenkuin otin sen pois. Tämän jälkeen Ässälle taas neutraali lähetys uusille esineille, ei mukana varsinaista etsi käskyä. Tämän jälkeen Ässä suuntasi aika suoraan toiselle hanskalle eli ilmeisesti sai hajun oikeastaan heti vapautuksen jälkeen, sen verta määrätietoista oli työskentely. Tämän kanssa myöskin biletykset ja kolmannella kerralla sanoin etsi-käskyn ja siinä meidän lähellä oli toinen meidän omista palloista ja Ässä sai siitä hajun ja lopetettiin sitten tähän onnistuneeseen suoritukseen. Ässä oli aivan ihanan energinen koko työskentelyn ajan, Ä liikkui ripeästi mutta käytti kuitenkin tuota nokkaansa koko ajan. Kaverit oli vaan nauro mulle, "ai tääkö ei muka oo energinen? :D" kun oon niille ahdistellut Ässää kun se on ollut kuin laiska lahna. Kaverit vain sano, että niiden mielestä Ässä on paljon energisempi kuin Ansa oli mutta näin se ei ole. Ansa osas tuon ikäisenä enemmän, ja oli paremman hallinnassa ja muutenki sen takia saattoi vaikuttaa rauhallisemmalta. Ässällä taas ei ole minkäänlaisia käytöstapoja ja se vain riekkuu menemään jolloin taas saattaa vaikuttaa energisemmältä.

Ässä pääsi myös leikkimään kolmen muun mustan noutajan kanssa eli kuukautta nuorempien Jekun ja Jaavan kanssa, sekä nelivuotiaan Rosin kanssa. Ja oli kyllä tuolla laumalla kivaa! Niin kivaa, että piti karata uimaan, minkä takia Ässä pääsikin loppu koulupäiväksi kennelille lämpimään ettei vilustuisi. Ehdottomasti pitää kyllä tuolla porukalla mennä joskus toistekkin juoksuttamaan koiria, siten että kamera on matkassa mukana. :)

Huomenna käytäntöä, josta tiivistelmät huomenna ja tulevat treenisuunnitelmat. :)