Aloitettiin tänään päältähaun aloittelu kun tässä aamulla oli projektikoirille suunnatut treenit. Ei toi koira nyt mitenkään loistavasti sitä asiaa hiffannut, mutta kyllä se nenä kumminkin kävi. Ja päältähaku on siis sitä, että esineitä etsitään ihmisten "päältä" eli esine on ihmisellä ja sen pitää ilmaista se. En kyllä yhtään ihmettele, että tuo asia saattoi olla vaikea hiffata sillä ainakin jos järjellä ajattelee niin onhan toi aika epäloogista koiralle vaikkakin se esine oli meidän oma patukka. Sillä me ollaan otettu aika paljon vierailla esineillä, ja esineet on ollut esim lapasia niin mistä se tietää mitä sen pitää etsiä, varsinkin kun en tuossa sitä käskyä antanut ja ihmisillä on lapasia käsissä ja ne on ennen pitänyt ilmaista.. Jotenki mulla ei vain käy järkeen, että miten Ansa pystyis erottamaan mitä sen pitää etsiä kun ennen sen on pitänyt etsiä vain ihmisen hajuisia esineitä. Huumeitten kanssa varsinaisessa työssä tämä ei varmaankaan ole niin ihmeellistä koiralle, koska sille opetetaan hajut mitkä sen pitää ilmaista ja ne pysyy samoina koko ajan. Toki onhan monia erilaisia huumeita mutta ei sille koiralle yhtäkkiä sanota, että sen pitää etsiä just tätä yhtä tiettyä huumetta eikä kaikkia. Kun jos vertaa tätä samaa etsintää tähän mitä me tehtiin niin mun mielestä se on aika epäloogista, koska periaatteessahan Ansan pitäisi ilmaista ne kaikki ihmiset ja niiden päällä olevat vaatteet koska ne tuoksuvat ihmiseltä.. Kukaan ei varmaan tajua mitä mä yritän selittää, mutta mua ei haittaa ollenkaan vaikkei Ansa tässä vaiheessa tajuaisi tuota päältähakua ollenkaan. Toki koirat oppii paljon enemmän kuin mitä me voidaan ikinä kuvitella mutta mulla ei käy järkeen ja logiikkaan, että miten se koira voi tietää, että tällä kertaa sen pitää ilmaista vain mun hajuiset esineet? Kun aina ennen sen on pitänyt ilmaista kaikki esineet, jotka on haissut ihmiseltä.. Noh joku jolla on erilainen visio tästä niin voi yritää selitää sitä mulle miten koira voi tuossa tietää mitä se etsii..

Voidaan vaikka jättää tuo päältähaku nyt pois ajatuksista ja voisin muutaman sanasen sanoa meidän tottiksistakin tältä päivältä. Seuraaminen ihme sikailua, kenotti ihan kummallisesti ja Pipa teki jonkun havainnon, jonka nimeä en enää muista mitä se siitä käytti kumminkin jotain hevospuolentermejä, mutta Ansa seuraa siten, että se yrittää saada takapään tuonne mun selän taakse ja on ihan kierossa. Periaatteessa näyttää kun itse kattoo ylhäältä, että se seuraa suorassa vaikka se on oikeasti ihan kierossa. Periaatteessahan sillä ei ole väliä, mutta eipä toi varmaan koiralle oo mitenkään hyvä tapa liikkua kun varmasti rasittaa kroppaa. Otettiin myös jääviä ja toi pikku possu teki sen mitä aina ennenkin, eli jää maahanmenossa seisomaan prkl! Siis nyt pitää ottaa kunnon erotteluharjotukset, mutta kun ei "maahan" ja "odo" kuulosta edes etäisesti toisiltaan kun ei yhtään samaa kirjainta ole.. Kaippa se on vain niin ihastunut tuohon seisomiseen kun sitä ollaan tässä kumminkin hinkattu aikasemmin aika paljon kun se oli opetusvaiheessa. Sitten jos otan paljon maahanmenoja niin se alkaa ennakoimaan ja ääh.. Pitää nyt oikein kunnolla pohtia miten saan noi jäävät kuntoon. Silloin kun se tekee ne molemmat oikein, eli oikealla käskyllä oikean asian, niin niissä ei ole mitään ongelmaa. Pysähdys on napakka ja ei valuta jälkeen. Toki Ansa hieman seisomisessa valuu, mutta vain ehkä askeleen, mun makuun kuitenkin tarpeeksi napakka, enkä rupea hinkkaamaan sitä napakammaksi sillä sitten toi seisominen vahvistuisi vielä lisää.

Jos jollain tuli mieleen jotain vinkkejä tuohon miten saan Ansan erottamaan noi jäävät niin ne otetaan kiitollisena vastaan. :) Ja vaikka nyt voi tuon tekstin perusteella kuulostaa, että treenit meni päin persettä niin mulle jäi niistä kumminkin ihan kiva fiilis :)